
תורתי - התורה, זה עליך
פרשת כי תשא
תרומת מחצית השקל (ל, יא-טז) - חטא העגל, שהביא מגיפה על עם ישראל מוזכר בהמשך הפרשה אבל חיבתם של ישראל עודנה לפני הקב"ה. ולאחר שהבורא סלח להם, הוא רוצה למנות את העם ולפיכך, הוא מצווה על משה ליטול מטבע ששווייה מחצית השקל מכל בן ישראל מבן עשרים שנה ומעלה. תרומה זו תשמש ליציקת אדני המשכן והיא מכפרת על חטא העגל. עשיית הכיור (ל, יז-כא) - הקב"ה מצווה על משה לעשות כיור רחצה קודש למשכן, זאת בנוסף לכל הכלים הקודמים. הכיור שעשוי נחושת, ניצב על בסיס, כעין "רגל" ובו ייטלו הכוהנים את ידיהם ורגליהם לטהרה, בעת שהם נגשים אל עבודת הקודש שבמשכן.
תקציר פרשת השבוע
פרשת השבוע - פרשנות קבלית
שני עניינים עיקריים שבהם עוסקת פרשת "כי תישא" הם עניין תרומת מחצית השקל וחטא העגל שממנו משתלשלות אח"כ בקשות משה לפני הקב"ה למחילה ע"י 13 מידות הרחמים. שהן המידות, שמוזכרות בתפילה שבסידור שבאמצעותן גם אנו עושים שימוש באותה יכולת לבקש את רחמי השמיים. היינו שאנו עושים דברים כפי שמשה רבנו עשה ולכן בעליה לתורה נאמר שאנו יודעים כיצד להתפלל באמת. נאמר שתורתנו היא אמת ושחיינו הם אמת. שכן, אמת, היא היכולת לעשות מעשים שמחברים אותנו לתפיסת המציאות הנכונה שבה צריך להיות. כלומר, אם אנו כרגע במציאות שקרית שבה אין לנו השגה מינימלית בשליטת הבורא על הבריאה, הרי שאז, אנו צריכים לשאוף ולגלות את האמת שהרי הסבל שלנו, מקורו מחוסר חיי אמת. מחיי חומר ורצון גשמי, שהם רק קליפה על הדבר היחיד שהוא אמיתי וזוהי הרוחניות ומציאות ה'.
התורה זה עליך - פרשנות חלק 1
פרשת "כי תשא", היא פרשת חטא עגל הזהב. והחטא הזה, מרמז לנו על מצבנו, כבריות אשר סגורות בתוך עצמן, כמו בעיגול, המרומז במילת "עגל", ושמתוך מצב זה, אנו כל העת דורשים "זה הב". כלומר, שהחיים שלנו, במסגרת הקשר האלוקי, בא לידי ביטוי בדרישה לבורא "תן לי – תן לי". ועל כך אמרו העם, "אלו אלקיך ישראל", כלומר, שאין לנו יכולת לצאת מן המצב הזה שבו אנחנו סגורים באגואיזם שלנו ולו, אנחנו סוגדים. היינו, שאנו עובדים את הרצון העצמי שלנו למילוי חסרונותינו ובעצם, מציאות ה' המתקבלת בנו, עניינה אגואיזם, שמייצר סוג של סגירות בבועת חיינו. כל זאת, נעשה תוך עבודה זרה לחומר דומם, כפי שאנו בתאוות חיינו כל העת כמעט, שכן, אנו דורשים רק הנאות הקשורות בתאוות אוכל, סיפוק מיני, רדיפה אחר חשק לכסף וכוח ובעצם, אנו חיים בתוך הנאה גשמית שאין בה חיים, רוחניים, כפי שאמורים להיות לנו.
התורה זה עליך - פרשנות חלק 2